Katere funkcije potrebujemo na pametni zapestnici?

Katere funkcije potrebujemo na pametni zapestnici?

  • admin
  • Novice
  • 2018-11-29
  • 7338
  • 0

Se težko odločite kaj dejansko potrebujete na pametni zapestnici oz. koliko ste pripravljeni odšteti zanjo? Prilagamo vam nekaj razlag kaj vse pametne zapestnice vsebujejo.IP-68 Primerna za plavalce


Oznaka IP68 pomeni, da je vaša pametna zapestnica odporna proti vdoru vode. Kar pomeni, da lahko s tako zapestnico tudi plavate. Večinoma zapestnic pri nas, ki imajo oznako IP68 imajo tudi funkcijo “Plavanje”, s katero lahko preverjate čas plavanja,  vaš srčni utrip, porabo kalorij itd… kar med plavanjem. V primeru, da vam v tako zapestnico pride voda, vam jo bomo popravili oz. zamenjali , saj ob nakupu prejmete leto dni garancije na vse izdelke pri nas.


IP-67 Odporna na dež


Oznaka IP67 pomeni, da je vaša zapestnica odporna proti prahu, znoju, tekočinam, pesku, dežju, itd… Zapestnice s to oznako, ni potrebno snemati z roke ob rahlem dežju in recimo ob umivanju rok. Za primerjavo lahko vzamemo novejše iphone (iPhone 8 and 8 Plus, the iPhone X), ki jih ponudniki prodajajo kot vodoodporne pa čeprav imajo certifikat IP67.


Barvi zaslon


Večina proizvajalcev, nove modele zapestnic izdeluje samo še z barvnimi zasloni. Saj večina kupcev prisega na barvni zaslon. Predvidevamo, da bodo s časoma črno beli zasloni izpodrinjeni iz prodaje oz. v manjšini. Enako se je zgodilo pred leti z mobilni telefoni. Vendar ne smemo pozabiti na prednost črno belih zaslonov, to je predvsem daljša uporaba zapestnice pred ponovnem polnjenjem, saj manj barv porablja manj energije. Izbira je vaša?


GPS


Zapestnice, ki vsebujejo GPS so napredne pametne zapestnice! Še pred kratkim, zapestnica s samostojnim GPS-om ni obstajala, oz. si potreboval tudi SIM kartico, kjer si s porabo mobilnih podatkov lahko določil svojo lokacijo. Zapestnice pri nas ne potrebujejo SIM kartice za uporabo GPS-a. Integriran GPS pa je velika prednost zapestnice, saj nam ne določa le pozicijo ampak tudi druge informacije, ki jih zapestnica lahko prepozna iz GPS-a. V primeru, da se premikate, se vam bo na zapestnici izpisala vaša trenutna hitrost (podobno kot na števcu za kolo). Poleg hitrosti vam bo zapestnica ponudila tudi podatke kot so: Višinometer, barometer, zunanja temperature, lastne označbe, natančna razdalja, avtomatsko štetje krogov, itd…


Višinometer


Vse pametne zapestnice pri nas, ki imajo GPS imajo tudi funkcijo Višinometer. Vašo trenutno višinsko razliko lahko spremljate preko zapestnice v številkah in v grafu. Kasneje pa se lahko povežete tudi z priloženo aplikacijo, ki jo naložite na vaš pametni telefon in spremljate še podrobnejšo analizo tudi za vaše pretekle dni.

 

Hitrost


Vse pametne zapestnice pri nas, ki imajo GPS imajo tudi funkcijo merjenje hitrosti. V primeru, da se vozite s kolesom ali motorjem, ki nima števca za merjenje hitrosti vam bo zapestnica to funkcijo nadomestila. Zapestnica preko lokacije (GPS), zračuna s kašno hitrostjo se premikate vam pa se na zaslonu pametne zapestnice prikaže vaša trenutna hitrost. Zapestnica meri tudi hitrost vaše hoje, ki je pri povprečnem uporabniku približno 5km/h.

 

Barometer


Vse pametne zapestnice pri nas, ki imajo GPS imajo tudi funkcijo Barometer. Splošna uporaba barometra je za napovedovanje vremena, kjer visok zračni tlak na določenem območju kaže na lepo vreme in nizek zračni tlak kaže na slabo vreme. Zračni tlak lahko spremljate preko zapestnice v številkah in grafu. Kasneje pa se lahko povežete tudi s priloženo aplikacijo, ki jo naložite na vaš pametni telefon in spremljate še podrobnejšo analizo tudi za vaše pretekle dni.


Merilec srčnega utripa


Ena najbolj uporabnih funkcij poleg štetja korakov je merilec srčnega utripa. Na zadnji strani pametne zapestnice je laserski žarek, ki vam meri srčni utrip iz roke. Normalni srčni utrip je običajno v mejah od 60 – 100 impulzov na minuto. Srce v tem času uravnava hitrost potovanja krvi po telesu in prečrpa določeno količino krvi. Frekvenca nam pokaže hitrost utripanja srca v času 1 minute. Najbolje je, da si srčni utrip izmerite v stanju mirovanja telesa, lahko že zjutraj ali čez dan, ko ste dlje časa povsem umirjeni. Takrat telo porablja najnižjo količino energije, potrebne za vzdrževanje vseh življenjsko pomembnih funkcij v mirovanju – torej za dihanje, poganjanje krvi po telesu, delovanje živčnega sistema, ohranjanje telesne temperature, normalno delovanje prebavil in izdelavo novih krvnih celic. Običajno ga v mirovanju merite trikrat in zatem izračunate povprečno vrednost. Priporočamo, da pulz spremljajte več dni zapored, da dobite natančnejše podatke. Najboljše rezultate o delovanju srca torej dobimo, če si srčni utrip merimo v stanju mirovanja, najbolje zjutraj. Srce v mirovanju se drugače obnaša pri ženskah kot pri moških, utrip pa je odvisen od fizične kondicije in seveda starosti.

 

Merilec krvnega tlaka


Nekatere pametne zapestnice poleg srčnega utripa ponujajo tudi merilec krvega tlaka oz. pritiska. Zvišan krvni tlak je eden glavnih dejavnikov tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, zato je pomembno, da poznate vrednost svojega krvnega tlaka. Merjenje krvnega tlaka doma vam lahko pomaga odkriti zvišane vrednosti, če ste že zboleli pa pripomore k boljšemu nadzorovanju bolezni. V zdravnikovi ordinaciji je normalen krvni tlak pod 140/90 mmHg. Optimalen je krvni tlak pod 120/80 mmHg, sistolične vrednosti med 130 do 139 mmHg ter diastolične vrednosti med 85 in 89 mmHg pa sodijo v kategorijo visoko normalnega krvnega tlaka. Pri meritvah krvnega tlaka doma je meja med normalnim in zvišanim krvnim tlakom nekoliko nižja, 135/85 mmHg. Običajno enkrat samkrat izmerjena visoka vrednost ni nevarna in nima škodljivih posledic. Če ste izmerili vrednost, ki je drugačna od vaših običajno izmerjenih vrednosti krvnega tlaka, meritev vedno ponovite. Če ste si izmerili povišan krvni tlak večkrat, se o tem posvetujte s svojim zdravnikom. Posamezna meritev ni tako pomembna kot povprečje meritev v daljšem času. Priporočam da pred meritvijo: Vsaj pol ure pred meritvijo ne zaužijte obroka, prave kave, ne kadite in ne uživajte alkohola. Krvnega tlaka si ne merite kmalu po naporu ali zaužitju zdravil. Pred meritvijo opravite potrebo – tiščanje na vodo zvišuje krvni tlak. Pred meritvijo krvnega tlaka 3 do 5 minut udobno počivajte, sede v stolu, s podprtim hrbtom in nogami na tleh. Analizo vaše celotne zgodovine merjenja lahko spremljate v aplikaciji, ki jo prejmete ob nakupu zapestnice in naložite na vaš pametni telefon.


Merilec kisika v krvi


Merilec kisika v krvi oz. Oksimeter je merjenje zasičenosti kisika v krvi in se navadno izraža v odstotkih. Pulzni oksimeter je neinvazivni pripomoček, ki meri nasičenost kisika človeške krvi in srčni utrip. Pulzne oksimetre zlahka prepoznamo kot sondo v obliki ščipalke, ki se običajno pripne na bolnikov prst.Nasičenost krvi s kisikom se meri s preučevanjem hemoglobina, pigmenta rdečih krvničk, ki prenašajo kisik (zato so rdeče barve) v telesna tkiva. Hemoglobin najdemo v dveh oblikah. Prva oblika se imenuje oksidiran hemoglobin, ki ga označujemo s HbO2 (kar pomeni: obremenjen s kisikom). Druga oblika se imenuje reduciran hemoglobin, ki je označen kot Hb in pomeni kisika osiromašen. Signala utripanja rdeče in infrardeče (IR) svetlobe v realnem času, prikazana na osciloskopu. Lahko torej rečemo, da je nasičenost s kisikom v krvi (SpO2) razmerje med oksidiranim in reduciranim hemoglobinom.


Koraki


Ena izmed najbolj uporabnih funkcij na pametni zapestnici je merilec korakov. Pametna zapestnica šteje prav vsak vaš korak. Število korakov lahko spremljate na zapestnici analizo oz. zgodovino vaših prehojenih korakov pa lahko spremljate v aplikaciji, ki jo prejmete ob nakupu zapestnice in naložite na vaš pametni telefon. V aplikaciji, si lahko namestite vaše priporočeno dnevno število korakov, in spremljte če ste cilj vaš dosegli za vsak dan posebej. Vsi vaši koraki bodo shranjeni v aplikaciji in prikazani z razločnimi grafi.


Razdalja


Vse pametne zapestnice, pri nas vam merijo tudi razdaljo. Zapestnice, ki imajo integriran GPS vam bodo prikazale točno razdaljo glede na lokacijo, ki ste jo prepotovali peš ali z avtom. Medtem, ko ostale zapestnice, ki nimajo GPS-a vam bodo razdaljo izračunale glede na prehojene korake. Zato je potrebno ob povezavi s pametnim telefonom vnesti svojo velikost in težo, saj bo le tako zapestnica lahko predvidevala koliko cm prehodite povprečno z enim korakom.

 

Kalorije


Vse pametne zapestnice, pri nas vam merijo tudi porabo kalorij. Fizična aktivnost je drugi največji dejavnik, ki prispeva k dnevni potrebi energije (kJ ali kcal) neke osebe. To je tudi najbolj variabilni dejavnik saj se potrebna dnevna količina po zaužiti energiji spreminja glede na pogostost, intenzivnost in trajanje vadbe. Če je vaš cilj hujšanje, je fizična aktivnost in s tem poraba energije najbolj učinkovit način za izgubo kilogramov. Da bi porabili 1 kg maščobe morate porabiti približno 32.230 kJ (7700 kcal). Pomembno vlogo igra intenzivnost treninga, seveda telo pri večjih naporih porabi tudi več kalorij. Težki ljudje pokurijo več kalorij, saj mora telo v miganje vložiti več napora. Pri športih, ki zahtevajo hitre gibe, se porabi več kalorij. Če je vaša težja večja, potem več kalorij porabite celo pri počitku. Moški imajo navadno manj telesne maščobe in več mišic kot ženske iste starosti in teže, zaradi česar porabljajo več kalorij. S staranjem izgubljamo mišice – nadomešča jih maščoba, zaradi česar se porabljanje kalorij upočasni. Zato je potrebno ob povezavi s pametnim telefonom vnesti svojo velikost, težo, starost in spol, saj bo le tako zapestnica lahko predvidevala koliko kalorij porabite med vašimi aktivnostmi. 

Označi:

Napišite komentar